Opskrift J

Julepunch 20 glas.

Ingredienser: 
2 flasker rødvin.
2 kopper granuleret sukker.
2 strøgede teskefulde honning.
2 citroner, en halv,revet muskatnød.
1 liter meget varmt vand.
4 skiver appelsin.
2 omhyggeligt skrællede æbler.

Fremgangsmåde:

Varm vinen, sukkeret, honning, citronskiverne og muskaten i en gryde til op imod de 60º. Kom det varme vand i. hæld det over appelsin og æbleskiverne.

Julevin 16 glas

 Ingredienser:

2 flasker tør rødvin.
Saften af en citron.
¼ liter gin.
¼ liter sherry.
Flere flasker dansk vand.
Agurkeskiver, myntekviste og nogle maraschinobær.

Fremgangsmåde:

Bland ingredienserne, garner med frugten. Serveres ved stuetemperatur lige efter tilberedning.

Jordbær. 

20 kg. jordbær
Vingær:                          Portvin/ Madeira / Tokayer
Perlemelis /mørk farin:                5,5 kg.
10 g gæringssalt
50 g citronsyre

Denne vin får en meget fin aroma af jordbær. Især Tokayer-gæren er god til jordbær. Hvis man ikke har jordbær selv, er det en temmelig dyr opskrift. Den kan gøres billigere ved at erstatte halvdelen af jordbærrene med æbler.

Sød Julevin

Vintype: Sød julehyggevin (25 liter)
Alkoholprocent: ca. 16-17%

Ingredienser:
3,5 kg abrikoser (pr. kg. 0,6 l. saft, 70 g. sukker og 10 g. syre)
3 kg. Figner (pr. kg. 0,70 l. saft, 70 g. sukker og 10 g. syre)
650 g. maltbyg eller hvedekorn
850 g. kartofler (ca.8 stk.)
1,5 kg. Rosiner (pr. kg. 160 g. sukker og 14 g. syre)
18 liter vand
1,5 kg sukker
2,5 kg brun farin
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
6 g. svovl

Fremstilling:
Abrikos, figen hvedekorn, vaskede og findelte kartofler, rosiner, sukker og brun farin fyldes på ballon. Vandet koges og hældes spilkogende over frugten mv. i ballonen.

ADVARSEL: Hvis der anvendes glasballon, bør alt først samles i en plaststikspand eller lignende, og først når massen er nogenlunde afkølet, hældes det hele på ballonen.

Når massen i ballonen er afkølet til mellem 23-25° C, tilsættes gær, gærnæringssalt, enzym og 2 g. svovl. Hvis der er plads i ballonen, spædes der op med 25 ° C varmt vand fra hanen. Gummihætte og gærrør sættes på ballonen, og der fyldes vand i gærrøret.

Dæk ballonen til, og anbring den på et 25-28° C varmt og lettilgængeligt sted.
I de første 14 dage, hvor der finder hoved-/stormgæring sted, skal ballonen dagligt rystes eller røres grundigt i med en rengjort bambuspind.

Vinen lades derefter fuldstændigt i ro i ca. 14 dage, hvor den vil klare. Så snart den er klaret kan den drikkes.

Vinen kan dog ikke hældes på flasker , før den er omstukket, og der er tilsat yderligere 4 g. svovl. Efter omstikning stilles ballonen på et køligt sted, og lades igen fuldstændig i ro i ca. 1-2 måneder.

Ønsker man at krydre vinen lidt, kan der tilsættes 2-3 stænger hel kanel , der lægges i en gazepose og hænges ned i ballonen ved hjælp af en snor bundet om ballonhalsen . Men husk med jævne mellemrum at tage smagsprøver, så man sikrer sig at vinen ikke bliver for krydret

 

 
Copyright 2020 - vinopskrifter.dk