Fennikelvin.
Dette er en vin, der i det sekstende århundrede var meget berømt for sin slankende virkning og sin sundhedsfremmende kraft.
Fremgangsmåde:
Rødbederne vaskes godt, skives tyndt, koges indtil de er møre, saften sies i sukkersiruppen. Hæld kogende vand på fennikelurter og lad dem trække som det var te. Si dette bryg i rødbede og sukkersaften. Når saften nu er blevet kold, kommes citronsaft, te, gær og næringssalt i.
Hæld denne most i ballonen, fadeprop og gæringsrør på og lad mosten gære til den er færdiggæret uden at omstikke. Når vinen er klaret, omstikker de for første og eneste gang. Hældes på flasker efter yderligere 3 måneder.
Figen- og sultanavin.
Fremgangsmåde:
Læg byggen (eller ris) i blød natten over i ¼ liter vand. Næste dag hakkes byg, sultanas og figner sammen og lægges i beholder. Hæld 4 liter kogende vand over mosen og tilsæt sukker. Lad blandingen køle ned til 25 grader og tilsæt gær og næringssalt. Lad mosen gære i 10 dage og rør rundt i den dagligt. Derefter sier de mosen og hælder mosten i glas beholder, fylder op med kogt, lunkent vand til lige under fadeproppens underkant, når den sammen med gæringsrøret sættes i ballonens hals. Lad mosten gære færdig ( det tager måske 8 uger) og om stik igen efter 2 måneders forløb.
Dette er en vin med en dejlig farve og høj alkoholprocent.
Figner.
Fignerne hakkes eller køres gennem kødmaskinen ( det er hårdt arbejde). Overhældes med et par liter kogende vand og afkøles, inden gæren tilsættes.
Figner indeholder ikke garvesyre og derfor har vinen vanskelig ved at blive klar, hvis man ikke tilsætter tannin eller te. Vinen er klar til at drikke allerede efter få måneders lagring. Får en karakteristisk figensmag og egner sig godt til at blande med f.eks. æblevin.
1 kg. vilde hyben eller 2-300 g tørrede hybenskaller er også godt i figenvin