Cider.
Alkoholprocent: ca. 6-7 %
Ingredienser:
ENTEN: 10 kg. æbler, sure
( pr.kg. 0,65 l. saft, 80 g. sukker og 7 g. syre)
ELLER: 12 kg. pære ( pr. kg.
0,70 l. saft, 90 g. sukker og 3 g. syre)
FÆLLES:
16 liter vand
2-2,5 kg sukker
1 fl. Gær,
Sauternes
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
8 g. svovl
Fremstilling:
GM følges med nedennævnte undtagelser.
GM 1-2 uændret, GM 3 – kernehuset fjernes også, GM 4-9 uforandret, GM 10 – massen sies gennem finmasket dørslag,
GM 11 uforandret, GM 12 – hele den nedkølede sukkerlage ( 2,5 kg. sukker, kogt med 1,5 liter vand ) tilsættes ballonen på én gang under omrøring.
Hvis der er plads i ballonen, spædes
op med mellem 23-25 grader C. varmt vand fra hanen.
GM 13 uforandret, gummihætte og gærrør påsættes ballonen og der fyldes vand i gærrøret.GM 14-16 udelades, GM 17-19 uforandret,
GM 20-46 udelades.
Cider arter sig ikke som anden vin, da der ikke vil være megen eftergæring , og vinen vil i løbet af ca. 3 uger være ugæret.
Når
cideren er klar, er den parat til at blive tappet på flasker.
GM 47 – 50 uforandret.
Generelt:
Man kan evt. tappe på 5 liters flasker, da afkølet cider er noget der kan drikkes som læskedrik. I Frankrig , Tyskland og England, der alle er hjemlande for cideren, drikker børnene den også.
Modning: Kan drikkes med det samme.
Lagring: Kræver ingen , men cider må drikkes rimelig hurtigt på grund af det lave alkoholindhold.
Cider, krydret.
Ingredienser:
6strøgne teskefulde honning.
2 liter lagret cider.
1 stang kanel.
1 citron.
Fremgangsmåde:
Opløs honningen i cideren over svag varme. Kom kanel, citronskal og citronsaft i Citrusfrugterne citron, appelsin, lime, grapefrugt og mandarin er glimrende til at lave vin af og har en forbløffende naturlig tilpasningsevne, så de er lige gode som søde eller tørre, som spinkle eller fyldige, som lette eller kraftige vine
Cider, original engelsk
Alkoholprocent: ca. 6%
Ingredienser:
ENTEN:
10 kg. æbler, sure
(pr. kg. 0,65 l. saft, 80 g. sukker og 7 g. syre)
ELLER:
12 kg pære
( pr.kg. 0,70 l. saft, 90 g. sukker og 3 g. syre)
FÆLLES:
16-18 liter vand
Ca. 3,5 – 4,5 kg sukker
1 brev enzym
4 g. svovl
Fremstilling:
Til fremstilling af engelsk cider skal der ikke anvendes ballon, men alene gærkarret.
Kernerne fjernes, frugten findeles og overhældes med ca. 16-18 liter spilkogende vand, så frugten lige er dækket.
Når massen er afkølet til 25° C ,
tilsættes enzym og 4 g svovl.
Massen står overdækket i 7-8 dage og i den periode har frugten selv startet gæringen.
Mosten hældes gennem fintmasket
dørslag, hvorefter sukkeret tilsættes.
Der anvendes ½ kg sukker pr. liter siet saft.
Sukkeret opvarmes i noget af den siede saft, indtil det er opløst,
MÅ IKKE KOGE!..
Når sukkerlagen er afkølet til 25°C . blandes den godt med den øvrige saft.
Hældes på flasker der lukkes med vatprop.
Flaskerne stilles køligt (ca. 10°C) i 6-8 dage, hvorefter de proppes.
Modning: Kan drikkes efter ca. 2 måneder.
Lagring: Kræver ingen, men skal drikkes rimelig
hurtigt på grund af det lave alkoholindhold
Citronvin.
Ingredienser:
3/8 liter frisk, siet citronsaft.
Skallerne af 5 citroner, tyndt skrællede.
En stor kop, kold, stærk te.
4 gram pectolase.
En steriliserende tablet.
3½ pund sukker.
Sauternegær og næringssalt.
Fyld op med vand til der er 4 liter.
2 pund sultanas.
Fremgangsmåde:
Den samme som ved appelsinvin. Citronvin er let og ret spids, men velsmagende.