Banan og pastinakvin.
Almindelig vingær eller sherry gær og næringssalt.
Fremgangsmåde:
Skrub pastinakkerne grundigt og skær dem i tynde skiver. Derefter koges de langsomt, til de er møre. Hæld denne ekstrakt ud over de snittede bananer og skaller. Kom sukkeret i. Når blandingen er kold, tilsættes citronsyre, te, og gær og derefter går de frem som i de øvrige bananopskrifter.
Banan og figenvin
Skær bananerne og skallerne i tynde skiver. Hak de tørrede figner og kom dem sammen med bananerne og skallerne i en spand sammen med sukkeret. Hæld det kogende vand over. Rør godt rundt. Når mosen er kølet af, kommer de citronsyren ( eller saften ) og teen i. Tilsæt gæren og næringssaltet, dæk spanden godt til og lad indholdet gære i 10 dage, derefter omstikkes mosten med hævert til ballonen, sæt fadeprop og gæringsrør i og lad mosten gære på sædvanlig måde.
Banan og hybenvin
Fremgangsmåde:
Skær bananer og skaller i tynde skiver sammen med hyben (hybenskallerne hakkes ). De tørrede hyldebær finhakkes og derefter går man frem som ved de øvrige banan recepter. Denne vin får en usædvanlig fin smag og buket og en meget smuk farve.
Banan og sveskevin.
Fremgangsmåde:
Skær bananerne i tynde skiver og skær sveskerne over. Hak rosinerne. Fyld det i spanden, hæld kogende vand over og rør sukkeret i. Når mosen er afkølet, fortsætter de som i de øvrige banan opskrifter.
Banan - og risvin
Fremgangsmåde:
De fintsnittede bananer, skaller og rosiner lægges i spanden. Kom risen i. Hold det kogende vand over. Når det er blevet kølet af (ca. 25 grader) kommes de øvrige ingredienser i og derefter fortsættes de på samme måde som i de foregående opskrifter.
Bananvin.
Fremgangsmåde:
Brug velmodne bananer. Læg bananer, skræller, citronskal og appelsinskal i et stykke klæde, bind om og læg klædesposen ned i en stor gryde, hvor vandet er kommet i. Bring vandet i kog og lad det derefter simre i ½ time. Hæld den varme væske over sukkersiruppen og kom citron og appelsinsaften i. Pres klædesposen grundigt for at få al væden med. Når mosten er afkølet til ca. 25 grader , kommes gæren i. Lad det hele stå varmt i en uge og rør hver dag godt om i mosten. Så hældes mosten i glasbeholderen eller ballon og flyttes til et køligere sted. Mosten ser meget uklar og tyk ud. Sørg for, at beholderen er veltildækket. ( De skal ikke bruge fadeprop endnu, men stop halsen på beholderen løst til med vat). I løbet af to måneder er der dannet et tykt lag bærme i bunden. Omstik mosten og kom de finthakkede rosiner i. Når mosten er klaret igen, omstikker de en gang til. Jo længere vinen lagres, jo bedre bliver den.
Blommevin
De udstenede blommer overhældes med honning, opløst i vandet. Efter tre dage gives blommerne et opkog. Væsken skummes, afkøles, blommerne vrides gennem et klæde. Saften sies omhyggeligt og fyldes på et ½ liter brændevin og eventuelt vand. Efter gæringen er overstået kan vinen tappes på flasker og skal hvile mindst en måned.
Blåbær.
I stedet for friske bær kan anvendes 2,5 kg. Tørrede blåbær I så tilfælde beregnes 0,5 kg. Sukker mere i samtlige opskrifter.
Generelt: Se opskriften på blåbær/ Rosiner.
Modning: Kan drikkes efter ca. 1 år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 3 år
Blåbær/solbær
Generelt: Se opskriften på blåbær / rosiner
Modning: Kan drikkes efter ca. ½ år
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2½ - 3½ år
Blommer (blå)
Efter massegæringen kan man give mosten ekstra smag ved at koge 2-3 dl. Af de afpressede blommeskind i 1 liter vand og tilsætte saften. Bedst til blanding af andre vine.
Blommer (gule)
1 kg rensede, vilde hyben eller 2-300 g tørrede hyben-skaller er godt i blommevin. Bedst til blanding med andre vine.
Blomme / æble
Blomme/jordbær/blåbær
Blomme (sveskeblomme)
Generelt:
Blomme/ ribs/ stikkelsbær
Generelt:
Fremstilling:
De pulveriserede krydderier lægges i en gazepose, der hænges ned i ballonen ved hjælp af en snor bundet om ballonhalsen. Dette skal gøres ved GM 33.
Lad posen blive hængende, men sørg for med jævne mellemrum at tage smagsprøver, så man sikrer sig, at vinen ikke bliver overkrydret.
Generelt:
Sveskeblommen skal helst være overmoden og have fået nattefrost eller lægges i dybfryser 1 døgn
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes med det samme.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 1½-2½ år.
Blomme , Viktoria/ hyben.
Generelt:
Viktoriablommen varierer meget fra år til år, den kan skifte mellem en stor, dejlig saftig blomme med masser af aromastof og en lille, kedelig blomme uden meget smag.
Anvendes de små kedelige blommer, skal man ikke regne med nogen særlig god vin.
Et godt blommeår giver derimod en fin vin.
Modning: Kan drikkes efter ca. 1½ år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 3-5 år.
Brombær.
Fremstilling:
Ved tilsætning af yderligere ca. 1 kg. sukker kan rosévinen ændres til en sød dessertvin som portvin.
Generelt:
Brombærtypen Thornless Evergreen er god til vinfremstilling, men andre typer kan også anvendes.
Brombær giver vinen en karakteristisk brombærsmag, men resultatet bliver en god vin med flot farve.
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes efter ca. 1 år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2-3 år.
Brombær / tyttebær
Generelt:
Brombærtypen Thornless Evergreen er god til vinfremstilling, men andre typer kan også anvendes.
Brombærsmagen kan være meget stærk, men mildnes (neutraliseres) noget ved tilsætning af anden frugt.
Modning: Kan drikkes efter ca. 9 måneder.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca 2½ - 3½ år
Birke – og ahornvin.
Saften af de to træer har i mange hundrede år været brugt til vinfremstilling. Man tapper saft af træerne i slutningen af marts og april, lige inden de bliver lysegrønne. På det tidspunkt er der voldsom saftstigning.
Man borer et ca. 4 cm. Dybt hul i stammen ca. 1 meter over jorden. Hullet bores skråt opad , og et lille glasrør af passende størrelse stikkes i. Et øjeblik efter begynder saften at dryppe ud, og den opsamles i en spand – eller man lader den løbe gennem en gummislange direkte ned i en flaske. I store træer kan man lave to huller. Med 2-3 træer til rådighed kan man i løbet af et par døgn opsamle 25 liter saft. Den tilsættes 3,5 kg sukker og fyldes på ballon.
Ifølge en gammel opskrift skal der ikke bruges gær. Man lader vinen selv om at komme i gæring og omstikker den som normalt i løbet af et par måneder. Det vil dog nok være klogt at tilsætte 10 g gærnæringssalt og rigtig vingær ( hvidvin , tokayer eller Sherry) .Hvis vinen er for flad i smagen,tilsættes lidt citronsyre.
Det kan være svært at skaffe tilstrækkeligt birke – eller ahornsaft, og man kan udmærket erstatte halvdelen af den med æblemost.
Seneste kommentarer