Opskrift T

Tørrede frugter ( vin af dem).

Da man kan få tørrede frugter hele året rundt, kan denne vin laves når som helst. Opskriften er en standardopskrift, der gælder for alle de fem nævnte frugttyper. Det er en glimrende vin for begyndere.

Ingredienser ( til 4 liter vin):

1 pund tørede abrikoser, ferskner, sultanas eller figner.

1 strøget teskefuld citron eller vinsyre.

1 teskefuld Pectolase.

2½ pund sukker.

Et nip garvesyre eller en spiseskefuld stærk te, der er kold.

En teskefuld næringssalt.

Gær.

Fremgangsmåde:

Vask frugten godt i varmt vand. Hæld koldt vand over, til frugten er dækket og lad den trække natten over. Næste dag koges vand og frugt i 5 minutter, den skal nærmest simre.

Tag gryden af ilden og efter et par minutters forløb kommes pectolasen i. Rør godt om, dæk til og lad blandingen stå, til den er afkølet. Imens opløser De sukkeret i 1 liter kogende vand og lader siruppen stå, til den er kold.

Si frugten i en plast-spand, kom citron eller vinsyren, garvesyren eller den kolde te, sukker og næringssalt i. Rør godt om. Fyld mosten i en 4-liters Ballon og fyld op til skuldrene med koldt, kogt vand. Når De er sikker på, at mosten er kølig nok, kommes gæren i. Sæt fadeprop og gæringsrør i.

Når den stormende gæring er forbi ( 7- 10 dage ),fyldes op til halsen med koldt, kogt vand.

Seks til otte uger efter omstikker De vinen til plast spand, renser ballonen grundigt og hælder vinen tilbage på den. Pas godt på, De ikke kommer til at hælde ved siden af. Gentag omstikningen med 2- 3 måneders mellemrum, indtil vinen er helt klaret af. Lad den stå i ballonen, før De hælder vinen på flasker og bruger den.

Tyttebær.

5 kg tyttebær

5 kg. æbler

Vingær:         Bourgogne      Bourdeaux         Malaga/ Tokayer/ Sherry / Portvin

Perlemelis:         4.5 kg.            3.5 kg.                                     6 kg. 

Tækkemandens hyldevin.

Denne opskrift er meget gammel og en undtagelse fra reglen om 25 liter vin. Sådan lyder den originale opskrift:

4 liter kogende vand hældes på 4 liter modne hyldebær. Det står i 24 timer. Pres saften fra, kog den og skum den i  ½ time. Til hver 4 liter saft tilsættes 750 gram stødt melis.

Når det er afkølet, udrøres for 5 øre gær i lidt sukker. Et stykke franskbrød dyppes heri, og brødet lægges i frugtsaften. Den står nu i  3 dage på et lunt sted. Så tages brødet op, saften dækkes til og står 3 uger. Efter den tids forløb røres 750 g melis og 20 dråber romessens heri. Fyldes på flasker.

Gærmængden svarer til en pakke bagegær og det kan anbefales at bruge perlemelis i stedet for stødt melis. Vinen får en kraftig smag af hyldebær.

Copyright 2020 - vinopskrifter.dk