Opskrift R

Rabarbervin.

Ingredienser:

6 pund røde rabarber, helst plukket sent på foråret.

1 pund maltekstakt.

4 pund sukker.

¼ liter stærk te.

2 citroner ( eller 22 gram citronsyre).

Almindelig vingær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Tør rabarberne rene, men skræl dem ikke. Skær dem i korte stykker, overhæld dem med varmt, men ikke kogende, vand, så meget at de er dækkede, og lad dem stå i 3 dage. Efter den anden dag knuser De rabarberne med hænderne for at få al saften med. Si saften fra, kom sukkersirup, den varme maltekstrakt, kolde te, citronsaften eller citronsyren, gæren og næringssaltet i. Lad blandingen stå i 2 dage, tap  ¼ liter most af og hæld den på flaske med gær i. Luk flasken med vatprop. 3 dage efter sier De denne gærkultur sammen med resten af mosten i ballon, fyld op til skulderen med lunkent vand, sæt fadeprop og gæringsrør på. Fyld op til underkanten af fadeproppen, når den stormende gæring er holdt op. Omstik når vinen begynder at klares. På med fadeprop osv. igen og stil ballonen på et køligere sted, hvor den skal stå i 2 måneder, før De omstikker vinen igen. Lad den derefter stå i tilproppet ballon i 3 måneder, før De fylder den på flasker.

Rabarbervin, krydret

Ingredienser:

6 pund røde rabarber, unge.

1 liter hjertensfrydblade.

1 kop egeblade.

4 pund sukker.

2 citroner eller 7½ gram citronsyre.

¼ liter stærk te.

Sherrygær og næringssalt.

1 pund rosiner.

4 liter vand.

Fremgangsmåde:

Rabarberne tilberedes som i foregående opskrift (rabarbervin). Kom hjertensfrydblade og egeblade i vand og kog dem sammen med citronskallerne ( hvis De bruger dem i stedet for citronsyre). Så snart vandet er kommet i kog, tages gryden af ilden og brygget står og trækker i 15 minutter. Si derefter brygget over rabarbersaften, kom sukker, citronsaft eller citronsyre, næringssalt og den stærke te i. Lad blandingen stå i 4 dage. Si den derefter ned i ballon, kom de hakkede rosiner i sammen med gæren. Fadeprop og gæringsrør i ballonen. Efter 2 ugers forløb omstikkes og rosinerne fjernes. På med fadeprop osv. oglad vinen gære færdig og omstik igen som i foregående opskrift ( rabarbervin).

Hvis den lagres godt, får denne vin en meget fin rund smag.

Ribsvin. 

Dette er en meget populær vin, men den har det med at blive noget tynd i det, hvis man ikke gærer den sammen med anden frugt. Hvis De vil have en fin, spinkel vin, så stryg byggen og rosinerne i opskriften og kom i stedet 1 pund røde ribs ekstra i.

Ingredienser:

4 pund røde ribs.

4 pund sukker.

1 pund valset byg.

1 pund rosiner.

1 kop stærk te.

Rødvinsgær og næringssalt.

4 liter vand.

Fremgangsmåde:

Kom frugten i en skål, mos den grundigt og kom en steriliseringstablet i. Lad mosen stå en uge (godt tildækket ), rør om dagligt to gange. Hæld kogende vand på byggen og lad den stå og trække i 2 dage, derefter kommes den i ribsene. Hak rosinerne, og når De sier ribssaften og bygvandet i ballonen, så kom de hakkede rosiner i. Brug syltepose eller lignende til at si med.

Kom halvdelen af sukkersiruppen, næringssaltet, teen og gæren i. Fadeprop og gæringsrør sættes på, og mosten gærer i 10 dage, så omstikkes vinen og befries for rosinerne og anden bærme. Når vinen klarer, omstikkes den igen. Lad den derefter stå med fadeprop også i 2 måneder til. Omstik den så igen og fyld på flasker.

Risvin.

Dette er en vin med høj alkoholprocent, klar som vand, og den er glimrende til at blande i andre vine, der kan trænge til at peppes lidt op.

Ingredienser:

120 gram uafskallede ris ( undgå polerede ris).

3½ pund sukker.

4 liter vand.

7½ gram citronsyre.

Sherrygær.

Næringssalt.

1 steriliseringstablet.

Fremgangsmåde:

3 dage før De starter, anskaffer De ½ liter koncentreret æblesaft, kom en teskefuld sukker i og en lille smule næringssalt, kog op og lad derefter væsken afkøle til 22°. Kom gæren i og hæld det hele på en flaske, som De propper vel til med vat. 3 dage efter dette koger De 120 gram ris i 1 ¼ liter vand med 2 teskefulde sukker. Kog i 5 minutter.

Når risvandet er afkølet, kommes gærkulturen fra flasken i ( den skulle nu være i kraftig gæring). Bland godt og si denne væske i sukkersiruppen. Pres risene med hænderne, så stivelsen kan komme ud i vinen. Kom citronsyren og steriliseringstabletten i. Hæld vinen på ballon og fyld op med koldt vand, men sørg for at der er god plads til det skum, der opstår under den stormende gæring. Sæt fadeprop og gæringsrør i ballonen.

Allerede næste dag skulle risen være i fuld gæring, og hvis det viser sig, at overfladeskummet er på vej op i fadeprop og gæringsrør, aftapper De lidt af vinen til en anden beholder ( også med fadeprop osv.).Fjorten dage efter skulle den stormende gæring være sluttet. Hæld den overskydende vin tilbage i ballonen og fyld op med vand til ballonens hals. Hver anden dag kommer De en hakket rosin i vinen, indtil gæringen er standset og fylder så op med vand efter behov.

Omstik når vinen er faldet til ro. Opbevar den med fadeprop og gæringsrør i yderligere 3 måneder på et køligere sted. Omstik for sidste gang, prop ballonen til og lad vinen stå i 12 måneder, før De drikker den.

 Roevin (med druer)

Dette er en usædvanlig kombination, der giver en dejlig og usædvanlig buket og smag

Ingredienser:

3 pund roer.

2 pund blå druer.

2 citroner.

1 pund rosiner.

3 pund sukker.

4 liter vand.

Bourgognegær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Vask roerne godt, men skræl dem ikke. Skær dem i små stykker. Mos druerne. Kog roerne, til de er møre sammen med druerne. Kom sukker, citronskiver og hakkede rosiner i. Lad  blandingen køle af til håndvarme. Kom gæren og næringssaltet i. En uge efter omstikker De mosten til ballon og lader den gære på normal vis. Omstik til vinen er klaret.

Rosinsherry. 

Ingredienser:

4 pund rosiner.

7 liter vand.

15 gram anhygridgips (fås hos materialisten).

1 steriliseringstablet.

Sherrygær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Lav rosinerne til som i foregående opskrift. Brug gipsen i stedet for vinsyren og sherrygæren startes også på samme måde som ovenstående.

Gæringen foregår også på samme måde, men når vinen har fået lov at hvile i to uger, omstikkes den til en ny glasballon, men sådan at den sidste 1/8 af ballonen er tom. Prop til med vat og lad den lagre i 3-6 måneder ved ikke mere end 15°.I dette tidsrum dannes der en slags film på overfladen, det er den, der giver sherrysmagen, så forstyr den endelig ikke.

Når denne film har fået lov til at udvikle sig i 2 måneder, kommes der en knust steriliseringstablet i ballonen, derefter omstikker De vinen i flaskerne. Hvis De ikke synes sherryen er sød nok på dette tidspunkt, kan De komme lidt mere sukker i flaskerne

 Rosinvin bordvin.

Ingredienser:

3 pund rosiner.

7 liter vand.

7½ gram vinsyre.

2 steriliseringstabletter.

Champagnegær.

Næringssalt.

Fremgangsmåde:

Hak rosinerne, kom dem i en plast  spand, hæld 4 liter kogende vand over dem og lad dem stå natten over. Si mosen og kom endnu en liter kogende vand på rosinslammet og pres masseni sien igen, så De får al saften med. Det der bliver tilbage i sien smider De så ud.

Hæld ¼ liter rosinsaft på en flaske, kom en smule næringssalt i sammen gæren. Prop til med vat og lad det stå og gære i 3 dage.

I resten af rosinsaften kommer De citronsyre, 2 steriliseringstabletter og resten af næringssaltet. Rør godt om. Hæld i ballon, tilsæt gæringsstarteren fra flasken og fyld op med vand, indtil ballonen er ¼ fuld. Sæt fadeprop i.

Lad mosten gære i en uge ved 22°, derefter kommer De sukkersirup i efter behag, så ballonen fyldes op ( men ikke mer end 1½ pund ). Gæringen fortsætter. Når vinen klarer, omstikkes den, og hvis De vil have vinen sødere, hælder De en teskefuld sukkeri hver flaske, før vinen kommes i. Varm vinen op, men ikke højere end 60°, før den kommes på de opvarmede flasker. Prop godt til og lad dem modnes køligt.

 Rosinvin.

Eftersom rosiner jo er tørrede druer og næsten er lige så gode som de friske, kan der laves mange slags vine af dem. Nogle af de bedste vine er faktisk lavet af druer, der har fået lov til at tørre ind på stokken.

Rødbedevin.

Ingredienser.

4 pund unge rødbeder.( Men forvis dem om at de er helt unge).

3 pund sukker.

1 citron.

6 kryddernelliker.

15 gram ingefærrod.

4 liter vand.

Rødvinsgær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Vask rødbederne grundigt, skær dem i tynde skiver og kog dem i 4 liter vand. Men lad dem ikke koge ud. Kom tyndtskårende citronskaller, kryddernelliker og ingefær i de kogende rødbeder. Derefter lader De det hele simre, indtil rødbederne er møre. Kom sukkeret i. Når blandingen er blevet lunken, kommes citronsaft, gær og næringssalt i.

Dæk til og lad blandingen stå på et varmt sted i 2 dage. Derefter sies den i ballon og fadeprop og gæringsrør sættes i. Når vinen er færdig med at arbejde og klaret, omstikker De den i mørke flasker for at bevare vinens farve.

Revlinger.

10 kg revlinger

5 kg. æbler eller

4 liter æblemost

Vingær:                Bourgogne         Bordeaux      portvin / Madeira / Malaga

Perlemelis/ farin:       3.5 kg.               4.5 kg                       6 kg.

10 g gærnæringssalt

50 g citronsyre.

Revling er en lyngplante , hvor man bruger de røde bær. De har i sig selv en lidt snerpende smag, der imidlertid gør sig udmærket i rødvin , når man blander med æbler eller æblemost.

Færdig revling – vin kan blandes med æblevin. Til hedvinstyperne kan man erstatte det ene kg. sukker med 2 kg hakkede figner eller rosiner.Hvis man vil lave ren revling – vin, benyttes ovenstående opskrift – uden æbler eller most – men med 0,5 kg. sukker ekstra.

Vintype: Rosé (25 liter)
Alkoholprocent: ca. 12%

Ribs, røde

Ingredienser: ENTEN:


18 kg. Ribs,røde                                  ( pr. kg. 0,80 l. saft , 45 g. sukker og 20 g. syre
ELLER:
12 kg. Ribs,røde (se ovenfor)
6 kg. Solbær                                        ( pr.kg. 0,70 l.saft , 60 g. sukker og 20 g syre )
FÆLLES:
9 liter vand
4 – 4,5 kg sukker
1 fl. Gær ,Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes

Fremstilling:
I stedet for solbær kan anvendes 2 kg. Blåbær, 2 kg revlingbær og 2 kg. Slåen.

Generelt:
Røde ribs af typerne Jonkheer van Tets og Rondom er de mest anvendte til vinfremstilling, men andre typer kan også bruges.

Modning: Kan drikkes efter ca. 9-11 måneder.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2-3 år

Revlingbær/brombær/blåbær

Vintype: Rød (25 liter)
Alkoholprocent: Ca. 12%

Ingredienser:


6 Kg. Revlingbær                               ( pr.kg.0,65 l.saft, 6 g. sukker og 4 g. syre)
5 kg brombær, fuldmodne               ( pr. kg. 0,65 l saft, 35 g. sukker og 18 g.syre)
5 kg. Blåbær                                       ( pr.kg. 0,65 l. saft, 60 g. sukker og 10 g.syre)
12 liter vand
4,5 kg. Sukker
75 g. citronsyre
1 fl. Gær, tokayer
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes

Fremstilling:
Revlingbær skal skylles grundigt, inden de knuses og kommes i gærkarret. Man skal være sikker på, at tægen ” sortbærtyven”, der lever på revlingeplanten, er skyllet af, da vinen ellers kan få en meget grim smag, der ikke lader sig fjerne.

Generelt:
Revling kaldes også sortbær og er meget saftfuld, men uden særlig smag.
Revling blandet med en anden frugt kan give en rimelig god rødvin

Modning:Kan drikkes efter ca. 9 måneder.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2½-3 år.

Ribs, hvide

Vintype: Hvid ( 25liter)
Alkoholprocent: ca 10%

Ingredienser:


18 kg. Ribs, hvide                                ( pr.kg. 0,75 l. saft, 50 g. sukker og 15 g. syre)
10 liter vand
3,5 kg sukker
1 fl. Gær , Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes

Fremstilling:
Vinen kan tilsmages med allehånde, ensianrod eller pomerans, afhængig af ens smag.

Generelt:
Ribs af typen Hvide Hollandsk har sødlige bær og er velegnet til fremstilling af hvidvin, andre typer kan også anvendes.

Modning: Kan drikkes efter ca. 6 måneder.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 1-1½ år.

Ribs, røde/ solbær

Vintype: Dessert, som tør portvin ( 25liter)
Alkoholprocent: ca. 17-18%

Ingredienser:


11 kg. Ribs, røde ( pr. kg. 0,80 l. saft, 45 g. ssukker og 20 g. syre)
7 kg. Solbær ( pr. kg. 0,70 l. saft, 60 g. sukker og 20 g. syre )
10 liter vand
4-4,5 kg. Brun farin
1 fl. gær. Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes

Fremstilling:
Ønskes en sød dessrtvin tilsættes yderligere 1 kg. Brun farin.
2 kg. Ribs, røde kan erstattes med f.eks. 2 kg. Blommer, blå eller 2 kg. Hyben m. kerner

Copyright 2020 - vinopskrifter.dk