Opskrift E

Egebladsvin. ( man kan også bruge valnøddeblade ).

Ingredienser:

4 liter ( på øjemål ) egeblade.

4 liter kogende vand.

3½ pund sukker.

2 appelsiner.

1 citron.

30 gram granuleret bage gær.

Næringssalt.

Fremgangsmåde:

Unge blade har en helt anden smag end ældre, men man får glimrende vin af begge slags.

Rens bladene i koldt vand, hæld dem i en stor, dyb skål og hæld kogende vand over dem. Lad dem trække i 24 timer. Si bladene fra og hæld saften i en gryde, der er stor nok til at rumme saften, vandet, sukker, frugtsaften, appelsin  og citronskaller ( der skal være uden den hvide hinde).

Få det i kog og lad massen koge i 25 minutter. Lad den køle af, til den er lunken, si den, så vi har ren most, og kom gæren og næringssaltet i. Derefter hældes mosten på ballon med fadeprop og gæringsrør. Fyld ikke ballonen mere end til skuldrene, da gæringen er meget stormende de første to uger, derefter kan de fylde op med vand eller en anden hvidvin.

Lad mosten gære i to måneder, og lad derefter fadeprop og gæringsrør sidde i ballonens hals i yderligere 2 måneder. Derefter omstikkes igen, hvis der har dannet sig bærme, og derefter hældes vinen i flasker. Lad flaskerne lagre i 6 måneder, før de drikker den så opnår vinen sin fulde buket, fylde og velsmag

Egeknopvin

Ingredienser:

½ pund egeknopper og unge blade.

6 liter vand.

½ pund dadler.

¾ pund rosiner.

3½ pund sukker.

1 citron.

Granuleret bage gær.

Næringssalt.

Fremgangsmåde:

Saml knopper og de unge blade, så snart de første blade er sprunget ud. Bring vandet i kog, kom blade, knopper, finthakkede dadler og rosiner i og lad det hele simre i 20 minutter.

Si denne saft ned i sukkeret og rør godt om til sukkeret er opløst. Lad saften køle af til 25 grader ( termometer!), kom citronsaften i ( ingen skal), gæren og næringssaltet. Dæk til og lad det stå og gære 1 uge. Si mosten i ballon, på med fadeprop og gæringsrør og lad mosten gære færdig. Om stik vinen, når den er klaret.

Denne vin er glimrende til at blande i andre hvidvine, der trænger til lidt mere smag og buket.

Hvis de gerne vil have en tør vin ud af det, så brug 1 pund sukker mindre pr. 4 liter.

Copyright 2020 - vinopskrifter.dk