Opskrift D

Daddelvin.

Ingredienser:

1 pund dadler.

½ pund byg ( eller ris).

1 appelsin.

1 citron.

½ muskatnød.

4 liter vand.

Granuleret gær og næringssalt.

Fremgangsmåde:

Snit dadlerne og skær appelsin og citron i skiver. Kog byggen eller risen i vand i 10 minutter, derefter sier de dette afkog over dadlerne og frugtskiverne. Kom muskatnødden i, ikke reven. Kog ved sagte blus i 12 minutter, derefter sier de dette bryg ned i sukkersiruppen og rører rundt.

Når massen er kold, kommes gær og gæringssalt i. Spanden stilles på et varmt sted, godt tildækket, og der røres rundt om i massen dagligt i 5 dage. Derefter kommes mosten i ballon med fadeprop og gæringsrør. Lad det stå og gære, indtil vinen begynder at klare, så omstikker de den og flytter ballonen til et køligere sted, Når vinen er klaret, omstikker de igen og hælder på flasker.

Druer ( udenlandske).

Der tilsættes intet ekstra sukker. Til blå druer bruges Bordeaux – eller Bourgogne – vingær, til grønne druer anvendes Mosel, Rhinskvin eller Sauterne.

Druekoncentrat (rødt og hvidt)

2 kg. Rødt druekoncentrat.

Vingær:                                  Bordeaux        Bourgogne          Portvin/Madeira/Malaga

Perlemelis:                                  3 kg.                 4,5 kg.                             5,5 kg.

10 g gærnæringssalt

50 g citronsyre.

 Man får en bedre , men samtidig lidt dyrere vin, hvis man bruger mere druekoncentrat – og mindre sukker. For hvert kg. Sukker, man sparer, regnes med 2 kg. ekstra koncentrat.

Til rødvinstyper vil 1 kg. tørrede slåen passe godt som tilsætning. Til portvinen kan man tilsætte 2 liter hyldebærsaft eller solbærsaft. Det meste druekoncentrat, som sælges i dag, er i i øvrigt beregnet til direkte brug – 7,5 koncentrat til 25 liter vin.

 2 kg. hvidt druekoncentrat.

Vingær:                Mosel     Rhinskvin    Sauterne     Sherry/ Tokayer

Perlemelis:            2.5 kg         3 kg.           4.5 kg.               5.5 kg.

10 g gærnæringssalt

50 g. citronsyre.

Også denne vin bliver bedre, hvis man erstatter en del af sukkeret med mere koncentrat – 2 kg koncentrat for hvert kilo sukker. 1 kg tørrede hyben eller 2-300 g tørrede hybenskaller passer fint til hedvinstyperne.

Copyright 2020 - vinopskrifter.dk