Banan og pastinakvin.
Ingredienser:
2 pund bananer.
5 pund pastinak.
3½ pund sukker.
¼ liter stærk te.
15 gram citronsyre.
3 ¼ liter vand.
Almindelig vingær eller sherry gær og næringssalt.
Fremgangsmåde:
Skrub pastinakkerne grundigt og skær dem i tynde skiver. Derefter koges de langsomt, til de er møre. Hæld denne ekstrakt ud over de snittede bananer og skaller. Kom sukkeret i. Når blandingen er kold, tilsættes citronsyre, te, og gær og derefter går de frem som i de øvrige bananopskrifter.
Banan og figenvin
Ingredienser:
2 pund tørrede figner.
2 pund bananer med skind ( eller 120 gram tørrede bananer).
3½ pund sukker.
15 gram citronsyre ( eller saften af 3 citroner ).
¼ liter stærk te.
3 ¾ liter vand.
Almindelig vingær og næringssalt
Skær bananerne og skallerne i tynde skiver. Hak de tørrede figner og kom dem sammen med bananerne og skallerne i en spand sammen med sukkeret. Hæld det kogende vand over. Rør godt rundt. Når mosen er kølet af, kommer de citronsyren ( eller saften ) og teen i. Tilsæt gæren og næringssaltet, dæk spanden godt til og lad indholdet gære i 10 dage, derefter omstikkes mosten med hævert til ballonen, sæt fadeprop og gæringsrør i og lad mosten gære på sædvanlig måde.
Banan og hybenvin
Ingredienser:
2 pund bananer med skal.
½ pund hyben eller 120 gram hybenskal.
En håndfuld hvidtjørnebær.
En håndfuld tørrede hyldebær.
3 ¾ liter vand.
15 gram citronsyre.
¼ liter kold te.
Gær og næringssalt.
Fremgangsmåde:
Skær bananer og skaller i tynde skiver sammen med hyben (hybenskallerne hakkes ). De tørrede hyldebær finhakkes og derefter går man frem som ved de øvrige banan recepter. Denne vin får en usædvanlig fin smag og buket og en meget smuk farve.
Banan og sveskevin.
Ingredienser:
2 pund bananer med skal.
3 pund sukker.
2 pund svesker.
½ pund rosiner.
15 gram citronsyre.
¼ liter kold te.
4 liter vand.
Gær og næringssalt.
Fremgangsmåde:
Skær bananerne i tynde skiver og skær sveskerne over. Hak rosinerne. Fyld det i spanden, hæld kogende vand over og rør sukkeret i. Når mosen er afkølet, fortsætter de som i de øvrige banan opskrifter.
Banan - og risvin
Ingredienser:
2 pund bananer med skræl.
3 pund u afskallet ris ( med skaller ).
½ pund udstenede rosiner.
3 ½ pund sukker.
3 ¾ liter vand.
Citronsyre eller citronsaft, stærk te, gær og næringssalt som i de foregående opskrifter.
Fremgangsmåde:
De fintsnittede bananer, skaller og rosiner lægges i spanden. Kom risen i. Hold det kogende vand over. Når det er blevet kølet af (ca. 25 grader) kommes de øvrige ingredienser i og derefter fortsættes de på samme måde som i de foregående opskrifter.
Bananvin.
Ingredienser:
4 pund skrællede bananer.
½ pund bananskræller.
¼ pund rosiner.
4 liter vand.
1 citron.
1 appelsin.
3 pund sukker.
Almindelig vingær.
Næringssalt.
Fremgangsmåde:
Brug velmodne bananer. Læg bananer, skræller, citronskal og appelsinskal i et stykke klæde, bind om og læg klædes posen ned i en stor gryde, hvor vandet er kommet i. Bring vandet i kog og lad det derefter simre i ½ time. Hæld den varme væske over sukkersiruppen og kom citron og appelsinsaften i. Pres klædes posen grundigt for at få al væden med. Når mosten er afkølet til ca. 25 grader , kommes gæren i. Lad det hele stå varmt i en uge og rør hver dag godt om i mosten. Så hældes mosten i gasbeholderen eller ballon og flyttes til et køligere sted. Mosten ser meget uklar og tyk ud. Sørg for, at beholderen er veltildækket. ( De skal ikke bruge fadeprop endnu, men stop halsen på beholderen løst til med vat). I løbet af to måneder er der dannet et tykt lag bærme i bunden. Om stik mosten og kom de finthakkede rosiner i. Når mosten er klaret igen, omstikker de en gang til. Jo længere vinen lagres, jo bedre bliver den.
Blommevin
24 pund blommer
6 liter vand
1 pund honning
14 pund sukker
8 laurbærblade
1 lod (15 gram) nelliker
De udstenede blommer overhældes med honning, opløst i vandet. Efter tre dage gives blommerne et opkog. Væsken skummes, afkøles, blommerne vrides gennem et klæde. Saften sies omhyggeligt og fyldes på et ½ liter brændevin og eventuelt vand. Efter gæringen er overstået kan vinen tappes på flasker og skal hvile mindst en måned.
Blåbærvin
Til vinfremstilling er kun friske modne bær egnede, som blev plukket i højst 24 timer. Det er ønskeligt, at frugterne er saftige. Først skal bærrene sorteres fra, fjerne for små, rådne, mugne og overmodne. Vask derefter blåbærrene og lad vandet dryppe af.
Det anbefales ikke at vaske bærrene for at efterlade vildgær på skindet, men i tilfælde af blåbær skal dette gøres, ellers får vinen en ubehagelig eftersmag. Man erstatter den udvaskede vildgær med en simpel hjemmelavet surdej til vin, rosiner (hvis du er sikker på dens kvalitet) eller butikskøbt vingær. Den sidste mulighed er den bedste, men herhjemme bruges oftest surdej, som tilberedes 3-5 dage før urten bogmærkes.
Før start skal alle brugte beholdere vaskes grundigt (gerne med kogende vand) og tørres af. Der må ikke være fremmede lugte. Det er kun tilladt at arbejde med urten med rene hænder, for ikke at inficere den med tredjepartssvampe og bakterier.
Ingredienser:
blåbær - 4 kg;
vand - 2 liter;
sukker - 1 kg;
rosiner – 100 gram (eller vingær).
BLÅBÆRVIN OPSKRIFT
1. Mos de vaskede bær, indtil de er glatte, læg dem i en beholder med bred hals.
2. Tilsæt rosiner (surdej eller vingær) og 300 gram sukker, bland godt. Bind nakken med gaze eller dæk med en klud, overfør derefter beholderen til et mørkt sted med en temperatur på 18-25 ° C. En gang om dagen blandes bærmassen med en ren hånd eller en træpind, og banker " cap” på overfladen af frugtkødet og skræl.
3. Efter 3-4 dage, når tegn på gæring viser sig (skum, hvæsen, sur lugt), pres mosten gennem gaze. Hæld den flydende del i en gæringstank (fyld op til maksimalt 75% af volumen), hæld frugtkødet med almindeligt vand ved stuetemperatur, lad det stå i 15-20 minutter, og pres derefter igen gennem ostelærred. Bland den resulterende væske med fermenteret juice. Affaldsrester kan smides ud, de er ikke længere nødvendige.
4. Tilsæt 300 gram sukker til mosten, installer en vandforsegling (medicinsk handske med et lille hul i en af fingrene) på beholderen og overfør til et mørkt sted med en temperatur på 18-25 ° C.
5. Efter 5 dage tilsættes den sidste portion sukker (300 gram). For at gøre dette skal du dræne 0,5 liter gærende juice, fortynde sukker i det, hæld den resulterende sirup tilbage og derefter installere en vandforsegling.
6. Efter 25-50 dage slutter gæringen: vandforseglingen holder op med at boble, blåbærvin lysner, og bundfald vises i bunden. Det er tid til at dræne vinen fra bundfaldet gennem et tyndt rør til en anden ren beholder uden at røre bundfaldet i bunden.
Hvis gæringen ikke stopper efter 50 dage fra datoen for installation af vandforseglingen, så bitterhed ikke kommer til syne, skal vinen drænes fra bundfaldet og derefter lade den gære ved samme temperatur.
Smag den gærede drik. Hvis det ønskes, tilsæt mere sukker for sødme eller fix med alkohol (vodka) 2-15% af volumen. Forstærket vin er bedre lagret, men ikke så aromatisk og sejere i smagen.
Fyld opbevaringsbeholdere til toppen (gerne så vinen ikke kommer i kontakt med ilt) og luk tæt. Hvis der var tilsat sukker, er det bedre at holde de første 7-10 dage under en vandlås i tilfælde af gentagen gæring.
7. Overfør drikken til et mørkt, køligt (5-16°C) sted, lad det stå i mindst 2-3 måneder til ældning, og opbevar derefter ved denne temperatur.
En gang hver 20.-25. dag, når der kommer et 2-5 cm lag af bundfald, filtreres vinen ved at hælde den gennem et rør i en anden beholder, og efterlade bundfaldet i bunden af den gamle. Blåbærvin er klar, når bundfaldet ikke længere falder.
8. Drikken kan hældes på flasker eller efterlades i samme beholder. Holdbarhed - op til 3 år. Fæstning – 10-12%. Receptudbytte – 3-4 liter.
Blåbær/ ribs
Vintype : Rosé ( rød) ( 25 liter)
Alkoholprocent: ca 12 %
Ingredienser :
12,5 kg. blåbær ( pr. kg. 0,65 l. saft, 60 g sukker og 10 g. syre)
2,5 kg. ribs ( pr kg. 0,80 l. saft, 45 g sukker og 20 g. syre)
13 liter vand
3-3,5 kg. sukker
65 g. citronsyre
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes.
Generelt: Se opskriften på blåbær/ Rosiner.
Modning: Kan drikkes efter ca. 1 år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 3 år
Blåbær/solbær
Vintype: Rosé (rød) ( 25 liter)
Alkoholprocent: ca 17.%
Ingredienser:
13 kg. blåbær ( pr. kg. 0,65 l. saft, 60 g. sukker og 10 g. syre)
4 kg. solbær ( pr. kg. 0,70 l. saft, 60 g. sukker og 20 g. syre)
12 liter vand
6-6,5 kg sukker
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes
Generelt: Se opskriften på blåbær / rosiner
Modning: Kan drikkes efter ca. ½ år
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2½ - 3½ år
Blomme / æble
Vintype: Hvid ( 25 liter)
Alkoholprocent: ca 13 %
Ingredienser:
16 kg. blomme, gul (pr.kg. 0,60 l. saft, 70 g sukker og 12 g. syre)
2 kg. æbler, sure ( pr. kg. 0,65 l. saft, 80 g sukker og 7 g. syre)
12 liter vand
4 kg. sukker
30 g. citronsyre ( udelades hvis blommer er søde)
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes
Vinfarve.
Generelt:
Blommevin er i sig selv en ret vin, men når blommer blandes med anden frugt, ændres
Vinens karakter, og blommens sødlige smag fremhæves tydeligere.
Reine Claude d’Oullin blommen er at foretrække, men andre blommetyper kan også
anvendes .
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes efter ca. 9 måneder.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 1½ - 2½ år
Blomme/jordbær/blåbær
Vintype Rosé (25 liter)
Alkoholprocent ca. 16%
Ingredienser:
7,5 kg. blomme , blå (pr.kg.o,65 l.saft, 75 g sukker og 12 g. syre)
5,5 kg. jordbær ( pr. kg. 0,75 l. saft, 50 g. sukker og 10 g. syre)
2 kg blåbær ( pr. kg. 0,65 l. saft, 60 g. sukker og 10 g. syre)
12 liter vand
5,5 kg. sukker
110 g citronsyre
1 fl. Gær , Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g.svovl
Eftersødes
Fremstilling:
Vinen kan ændres til en portvin ved at tilsmage med f.eks. portvinsaroma , sveskesten , pomeransskal mv.
Modning: Kan drikkes efter ca. 1 år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca.3 – 4 år
Blomme (sveskeblomme)
Vintype: Hvid eller rosé ( 25 liter)
Alkoholprocent: 18 %
Ingredienser:
15 kg sveskeblommer (pr.kg. 0,65 l. saft, 75 g. sukker og 12 g. syre)
12 liter vand
5,5-6 kg. sukker
1,5 kg dansk honning
¼ del af blommestenene knuste
70 g. citronsyre 1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g svovl
Eftersødes
Vinfarve
Generelt:
Sveskeblommen skal helst vøre overmoden og have fået nattefrost eller lægges i dybfryser 1 døgn.
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes efter ca. 1½ år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2½ - 3 år.
Blomme/ ribs/ stikkelsbær
Vintype : Dessert, som tokayer (25 liter)
Alkoholprocent: ca. 18%
Ingredienser:
8 kg blommer , gule (pr.kg. 0,60 l. saft, 70 g. sukker og 12 g syre)
4 kg. ribs, hvide (pr.kg. 0,75 l. saft, 50 g. sukker og 15 g. syre)
4 kg. stikkelsbær, gule (pr.kg. 0,75 l. saft,60 g. sukker og 15 g. syre)
13 liter vand
6- 6,5 kg sukker
50 g. citronsyre
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes
Generelt:
Blommer blandet med anden frugt giver en virkelig fin hed eller dessertvin med stor fylde.
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes efter ca. 1½ år
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 3½- 4½ år.
Blomme, orientalsk/krydret
Vintype: Hvid eller rosé ( 25 liter)
Alkoholprocent: Ca. 16%
Ingredienser:
15 kg. sveskeblommer (pr.kg. 0,65 l. saft, 75 g. sukker og 12 g. syre)
12 liter vand
5,5 -6 kg. sukker
50 g. citronsyre
6 g. knust nellike
10 g. knust ingefær
3 g. knust kanel
6 stk. knust laurbærblade
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes.
Fremstilling:
De pulveriserede krydderier lægges i en gazepose, der hænges ned i ballonen ved hjælp af en snor bundet om ballonhalsen. Dette skal gøres ved GM 33.
Lad posen blive hængende, men sørg for med jævne mellemrum at tage smagsprøver, så man sikrer sig, at vinen ikke bliver overkrydret.
Generelt:
Sveskeblommen skal helst være overmoden og have fået nattefrost eller lægges i dybfryser 1 døgn
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes med det samme.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 1½-2½ år.
Blomme , Viktoria/ hyben.
Vintype: Rosé ( 25 liter)
Alkoholprocent: ca. 17%
Ingredienser:
21 kg viktoriablommer ( pr. kg. 0,65 l. saft, 75 g. sukker og 12 g. syre)
2,5 kg hyben m. kerner ( pr. kg. 0,55 l. saft, 30 g. sukker og 18 g. syre)
10 liter vand
4 kg. brun farin
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes.
Generelt:
Viktoriablommen varierer meget fra år til år, den kan skifte mellem en stor, dejlig saftig blomme med masser af aromastof og en lille, kedelig blomme uden meget smag.
Anvendes de små kedelige blommer, skal man ikke regne med nogen særlig god vin.
Et godt blomme år giver derimod en fin vin.
Modning: Kan drikkes efter ca. 1½ år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 3-5 år.
Brombær.
Vintype: Rosé ( rød ) (25 liter)
Alkoholprocent: ca. 16 %
Ingredienser:
15 kg. brombær, fuldmodne (pr. kg. 0,65 l. saft, 35 g. sukker og 18 g. syre)
14-15 liter vand
6 kg. sukker
10 g. citronsyre
1 fl. Gær, Tokayer:
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes
Fremstilling:
Ved tilsætning af yderligere ca. 1 kg. sukker kan rosévinen ændres til en sød dessertvin som portvin.
Generelt:
Brombærtypen Thornless Evergreen er god til vinfremstilling, men andre typer kan også anvendes.
Brombær giver vinen en karakteristisk brombærsmag, men resultatet bliver en god vin med flot farve.
Opskriften følger GM
Modning: Kan drikkes efter ca. 1 år.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca. 2-3 år.
Brombær / tyttebær
Vintype: Rosé ( rød ) (25 liter)
Alkoholprocent: ca 12%
Ingredienser:
12,5 kg brombær, fuldmodne ( pr. kg. 0,65 l. saft, 35 g. sukker og 18 g. syre)
2,5 kg. tyttebær ( pr.kg. o,75 l. saft, 30 g. sukker og 20 g. syre)
14 liter vand
4,5 kg. sukker
1 fl. Gær, Tokayer
1 brev gærnæringssalt
1 brev enzym
10 g. svovl
Eftersødes
Generelt:
Brombærtypen Thornless Evergreen er god til vinfremstilling, men andre typer kan også anvendes.
Brombærsmagen kan være meget stærk, men mildnes (neutraliseres) noget ved tilsætning af anden frugt.
Modning: Kan drikkes efter ca. 9 måneder.
Lagring: Når sit højdepunkt efter ca 2½ - 3½ år
Birke – og ahornvin.
Saften af de to træer har i mange hundrede år været brugt til vinfremstilling. Man tapper saft af træerne i slutningen af marts og april, lige inden de bliver lysegrønne. På det tidspunkt er der voldsom saftstigning.
Man borer et ca. 4 cm. Dybt hul i stammen ca. 1 meter over jorden. Hullet bores skråt opad , og et lille glasrør af passende størrelse stikkes i. Et øjeblik efter begynder saften at dryppe ud, og den opsamles i en spand – eller man lader den løbe gennem en gummislange direkte ned i en flaske. I store træer kan man lave to huller. Med 2-3 træer til rådighed kan man i løbet af et par døgn opsamle 25 liter saft. Den tilsættes 3,5 kg sukker og fyldes på ballon.
Ifølge en gammel opskrift skal der ikke bruges gær. Man lader vinen selv om at komme i gæring og omstikker den som normalt i løbet af et par måneder. Det vil dog nok være klogt at tilsætte 10 g gærnæringssalt og rigtig vingær ( hvidvin , tokayer eller Sherry) .Hvis vinen er for flad i smagen, tilsættes lidt citronsyre.
Det kan være svært at skaffe tilstrækkeligt birke – eller ahornsaft, og man kan udmærket erstatte halvdelen af den med æblemost.
Copyright 2020 - vinopskrifter.dk