Opskrift A

Abrikosvin

Fremgangsmåde:

Vask abrikoserne godt og skær dem i skiver.Hæld de tre liter vand på dem og lad dem simre i 30 minutter. Si mosen, kom sukkersiruppen i og lad blandingen simre i 5 minutter til. Kom koppen med den stærke te i. Hæld det hele i en 4 liters beholder eller ballon. Kom sherry  gæren i ( eller 15 gram almindelig vingær), sæt fadeprop med gærrør i og lad mosten gære.

Efter en måneds gæring tømmer de vandet fra gæringsrøret og lukker rørets åbne ende med løs tot vat. Det giver sherry-gæren lejlighed til at ånde. Hvis de bruger almindelig vingær, er der ingen grund til at tømme vandet fra gæringsrøret.

Lad ballonen eller beholderen stå i fred i 6 måneder, derefter omstikker de mosten over i en ren ballon. Kom en lille smule ekstra gær i og stil beholderen i et varmt værelse for at fremskynde den endelige gæring. Når gæringen ophører, stilles beholderen igen på et køligt sted. Lad den blive stående i et par måneder til. Dette skulle resultere i en særdeles god sherry-type.

Ingredienser:

1½ pund sultanas.

½ liter siet appelsinsaft af friske, modne frugter.

Tyndskrællede skaller af 5 appelsiner.

7½ gram Pectolase.

7½ gram vinsyre.

En kop stærk te.

30 gram flydende glycerin.

2 steriliserende tabletter.

Så meget vand at at det hele fylder 4 liter.

Sauterne  eller tokayergær og næringssalt.

Sukker efter behag  men højst 3½ pund.

Fremgangsmåde:

Hak de små rosiner fint og bring dem i kog i 1½ liter vand. Hæld massen i en plastspand, hvori De i forvejen har kommet de tynde appelsinskræller. Derefter hældes appelsinsaften i. når denne blanding er kølet lidt af, tilsætter De pectolasen og lader spanden stå et varmt sted i et døgn. Så sier De massen gennem en gammel, ren nylonstrømpe eller en fintmasket si. Hæld ½ liter kogende vand i massen. Hæld lidt mere appelsinsaft i. tilsæt de øvrige ingredienser, så snart massen er kølet af, og til sidst kommes gæren i. derefter foregår gæringen som med anden frugt.

Mandariner giver en meget interessant vin, de kan behandles på samme måde som appelsiner.

 Abrikos 1

Vintype:               Hvid ( 25 liter)

Alkoholprocent: ca. 13%

9,5 kg abrikoser.         ( pr. kilo 0,60 l saft. 70 g sukker og 10 g. syre)

Ingredienser:

17 l. vand

3,5 kg brun farin

150 g citronsyre

2 tsk. Tannin eller 2 spsk. Stærk te

1 fl. gær , Tokayer

1 brev gærnæringssalt

1 brev enzym

10 g svovl

Eftersødes.

Generelt

Friske abrikoser må ikke være fuldmodne, men helst gule og lidt bløde. Abrikos giver en utrolig fin og pikant smag i vin.

Opskriften følger  GM. ( Grundmetoden).

Modning:   Kan drikkes med det samme.

Lagring:       Kræver ingen.

 Abrikos II

Vintype : Hvid , sød (25 liter)

Alkoholprocent: ca. 17 %

Ingredienser

Se opskriften Abrikos 1, blot ændres sukkermængden til 4,5 – 5 kg brun farin.

Modning: Kan drikkes med det samme.

Lagring: kræver ingen

Appelsinvin

Ingredienser:

1½ pund sultanas.

½ liter siet appelsinsaft af friske, modne frugter.

Tyndskrællede skaller af 5 appelsiner.

7½ gram Pectolase.

7½ gram vinsyre.

En kop stærk te.

30 gram flydende glycerin.

2 steriliserende tabletter.

Så meget vand at at det hele fylder 4 liter.

Sauterne  eller tokayergær og næringssalt.

Sukker efter behag men højst 3½ pund.

Fremgangsmåde

Hak de små rosiner fint og bring dem i kog i 1½ liter vand. Hæld massen i en plastspand, hvori De i forvejen har kommet de tynde appelsinskræller. Derefter hældes appelsinsaften i. når denne blanding er kølet lidt af, tilsætter De pectolasen og lader spanden stå et varmt sted i et døgn. Så sier De massen gennem en gammel, ren nylonstrømpe eller en fintmasket si. Hæld ½ liter kogende vand i massen. Hæld lidt mere appelsinsaft i. tilsæt de øvrige ingredienser, så snart massen er kølet af, og til sidst kommes gæren i. derefter foregår gæringen som med anden frugt.

Mandariner giver en meget interessant vin, de kan behandles på samme måde som appelsiner

Appelsin, eksotisk.

Vintype :              Hvid eller rosé (25 liter)

Alkoholprocent: Ca  16%

Ingredienser:

ENTEN:

9,5 kg appelsiner (ca 50 stk.)  ( pr. kg 0,6 l. saft, 70 g sukker og 20 g. syre)

ELLER:

7,5 kg appelsiner (se ovenfor)

2 kg. rosiner                                 ( pr. kg. 160 g sukker og 14 g. syre)

FÆLLES:

15-17 liter vand

5,5 kg. sukker

85 g. citronsyre

1 fl.gær,Tokayer

1 brev gærnæringssalt

1 brev enzym

10 g svovl

Eftersødes.

Generelt:

Appelsiner indeholder utrolig meget aroma, der giver vinen en frisk smag, og derfor er appelsiner også gode at anvende i blanding af frugt til andre vine.

Appelsiner  siges at have en helbredende virkning for bl.a. kalkmangel og opbygger modstandskraft over for skadelig ydre indflydelse på hud , tænder , hår og negle.

Opskriften følger GM (Grundmetoden)

Modning: Kan drikkes med det samme.

Lagring:     Kræver ingen.

Copyright 2020 - vinopskrifter.dk