Klaring

Når vinen er færdiggæret, klarer den næsten altid af sig selv, hvis den får tid og ro til det. Hvis vinen er blevet lavet rigtig, skulle den klare kort tid efter at gæringen er holdt op; men hvis det drejer sig om visse frugttyper, kan det godt vare op til 3 måneder.

Gør ikke noget forsøg på at klare en grumset vin med kunstige midler, før den har stået et godt stykke tid. I løbet af denne tid kan det godt ske, at grumset er forvandlet til bærme på bunden af beholderen og så skal der bare en ny om stikning  til.

Men hvis vinen bliver ved med at være grumset, må De gribe til de kunstige midler som en sidste udvej. Når det drejer sig om mængder på op til 40 liter vin, kan De bruge æggehvide eller husblas. En æggehvide, der er pisket ud i et glas vin, er nok til denne mængde vin, og hvis De bruger husblas, er lille teskefuld nok, 4 liter vin kræver altså kun et lille nip husblas og en lille smule æggehvide.

Hæld en flaske op af den vin, der skal klares, hæld den lille smule husblas i den og stil flasken i en kasserolle med varmt vand indtil husblasen er opløst. Så ryster de flasken kraftig. Hæld indholdet i beholderen eller ballonen og rør godt rundt med en glas  eller plaststang (der selvfølgelig er grundig steriliseret) indtil husblasopløsningen er helt i brygget  her kan anbefales et stykke almindeligt plastrør fra elinstallatøren, da dette næsten ingen vin fortrænger.- I løbet af fjorten dage skulle grumset så have bundfældet sig som bærme og vinen være helt klaret. Omstik den forsigtigt på flasker og prop til. Advarsel For meget husblas kan have lige den stik modsatte virkning og vinen bliver grumset og uklar.