Gæringsrøret

Dette enkle instrument er uundværligt, når man gerne vil kunne kontrollere gæringsprocessen. Det er et uformet glasrør ( se tegningen ), som sidder i en fadeprop. Proppen stikker man i ballonens munding. Både gæringsrør og fadepropper fås i alle forretninger, der handler med vin apparatur og det er en særdeles billig investering.

Så snart mosten er blevet blandet med sukker og gæren tilsat, hælder man lidt vand i gæringsrøret, men ikke mere end at det når lige op til underkanten af de kugleformede partier af røret. Så stikker man røret i fadeproppen og presser den ned i ballonens munding.

Når gæringen begynder, stiger kuldioxyden op fra mosten, ind i røret, bobler gennem den øverste del af røret. Men og dette er gæringsrørets virkelige mission luften udefra kan ikke komme ned i mosten og bringe eddikebakterier og andre fremmedlegemer med sig.

Man skal bare huske på, at de første par dage kan gæringen være så voldsom og boblerne så kraftige og store, at glasrøret ikke kan klare at slippe al denne kuldioxyd ud i tiden, sådan så mosten begynder at stige i røret. Hvis det sker, så fjern proppen og røret og luk for ballonen eller beholderens hals med en prop af meget løst sammenpresset vat, men sørg for, at der er god afstand mellem den gærende most og undersiden af vattet. Efter omkring fem dages forløb kan De fjerne vattet og igen sætte fadeproppen med gæringsrøret i. der lader De det så sidde, indtil der ikke kommer flere bobler op gennem røret, og vinen er blevet klar. På dette tidspunkt kan man regne nogenlunde med, at gæringen er forbi.