Forord

Til alt held for os er det naturen,der påtager sig det meste af arbejdet,når det drejer sig om vinfremstilling.Alt,hvad vi skal gøre,er at sørge for,at de rette betingelser er til stede for at frugt,grønsager,urter og blomster kan udnytte deres naturlige evne til at forvandle sig til velsmagende og velduftende alkoholholdige drikkevarer I tusinder af år har mennesket forstået at udnytte denne vidunderlige evne som kombinationen af smagsstoffer,sukker,gær og væske(og det er faktisk,hvad alle plantevækster består af)har til at forvandle sig til velsmagende og opmuntrende drikke.Det er,fordi gæren ved passende temperaturer spiser sukkeret og forvandler det til alkohol og kuldioxyd.Kuldioxyden forsvinder som luftbobler alkoholen bliver tilbage og forvandler brygget til vin og øl

Det er kun, når balancen mellem smagsstoffer,gær,sukker og væske er forkert,mennesket behøver at gribe ind og rette forholdet op.Vindruer er fra naturens hånd som skabt til at lave vin af,og når de dyrkes under passende forhold,vil de efter presnigen selv lave vin uden yderligere hjælp.Men så at sige enhver form for plantevækst kan omdannes til vin,når mennesket blot giver enhånd med i processen.Når der er for lidt sukker i blandingen,har gæren intet at leve af,og man må tilsætte sukker Hvis gæren er utilstrækkelig eller inaktiv(og det gælder hvis man laver vin af langt de fleste former for grønsager,frugter og blomster og i de fleste lande med køligt klima) så må man give et ekstra tilskud af gær. Hvis smagen i sig selv ikke er kraftig eller måske lidt ubehagelig,må man hjælpe på det ved at blande andre typer frugtsaft i eller krydderier Opskrifterne på disse sider giver nærmere oplysninger i hvert tilfælde,men ellers består menneskets andel såmænd kun i at sørge for at følge et par enkelte, nemme regler: Sikre sig at alle redskaber er af det bedst egnede materiale og at de holdes pinligt rene; At brygget får lov til at gære ved korrekt,konstant temperatur; At vinen, når den er færdig med at arbejde klaret og blevet omstukket, bliver lagret køligt og får lov til at ligge i ro, indtil den skal bruges

Men der er to andre menneskelige faktorer,  der er nødvendige ,hvis man vil lave god vin: God tid og tålmodighed. Naturen har sin egen rytme, som det ikke kan betale sig at pille ved.  Man kan sætte mere fut i foretagendet og ved hjælp af kunstige hjælpemidler producere alkohol hurtigere,  men det færdige produkt har mistet en stor del af den velsmag og buket, det ellers kunne have haft. Og hvad glæde er der ved at have en fristende flaske på bordet,hvis indholdet af den smager forfærdeligt selv om det selvfølgelig kan give  en ordentlig streg påVin er meget mere end blot en drik, der indeholder alkohol.Vin skal fryde øjet, næsen og smagsløgene. Og den skal fremtrylle en salig fornemmelse af velvære, når man drikker den

Vær altså tålmodig,tag dem masser af tid til at fremstille den bedst mulige vin af de materialer og det udstyr,de har for hånden.Resultatet vil give dem fuld belønning for tålmodigheden.For øvrigt er vinfremstilling jo fuldt ud lovlig og kan spare dem en masse pengeDe kan lave lige så meget vin og øl ,de har lyst til,uden andre udgifter end udstyret og råvarene kræver.De skal hverken betale skat,afgift,moms eller told af det færdige resultat.Men der er ting,de ikke må: De må ikke sælge af deres produkter. Det sidste må man ikke her i landet.

N.B. Det skal lige bemærkes,at det blandt øl og vinentusiaster hedder at brygge øl og at lægge vin.

Forkortelse: GM (Grundmetoden)